artsquad.pl

Codzienna porcja wiadomości z Polski i ze świata

Jak zadbać o zdrowie w trakcie pandemii koronawirusa?

Pandemia koronawirusa, zmieniła nasze nawyki, zaczęliśmy bardziej dbać o nasze zdrowie. Kluczowym czynnikiem w walce z wirusami i bakteriami jest budowanie odporności.

Jak zbudować odporność?

Przede wszystkim jedząc zdrowo. Dużo warzyw, owoców, kasz (świetna jest kasza jaglana), orzechów, nasion oraz wody. Dobrze nawodniony organizm lepiej pracuje, odpowiednia podaż wody zapobiega również zaparciom i zaleganiu treści pokarmowej w jelitach. Kluczowe jest również dbanie o jelita. Dobry probiotyk na pewno nam nie zaszkodzi. Wiele chorób ma początek w mikroflorze jelit (m.in. Choroba Leśniowskiego-Crohna, alergie, choroby autoimmunologiczne).

By wesprzeć mikroflorę jelit możemy również codziennie zjadać porcję kiszonej kapusty, 2/3 kiszone ogórki, kefiry i jogurty naturalne. Możemy również wspierać się suplementacją. Dobrze sprawdzi się między innymi propolis. Propolis jest kitem pszczelim produkowanym z żywic pąków i kory topoli oraz drzew iglastych. Propolis skutecznie wzmacnia nasz układ odpornościowy, hamuje namnażanie się szkodliwych bakterii w organizmie, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne (propolis możemy również stosować np. lecząc trądzik, choroby skóry czy opryszczkę). Dostaniemy go w sklepie z żywnością ekologiczną oraz w sklepach z naturalnymi suplementami w formie płynu, pastylek czy tabletek.

Traganek (Astragalus) również silnie wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga również procesy trawienia. Pomaga rozprawić się z grypą i przeziębieniem, wesprze nas również w zespole chronicznego zmęczenia. Możemy również sięgnąć po super foods bogate w witaminę C. Aronia, czarny bez, czarna porzeczka, agrest oraz agrest indyjski (amla) będą świetnym dodatkiem do koktajli, smoothie czy soków. Dbajmy o naszą odporność, mocny organizm to silniejszy organizm. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na dietę. Jesteś tym co jesz.